ОРОЛБЎЙИ ҲУДУДИДА ЯШОВЧИ БОЛАЛАРДА ЎТКИР ЗОТИЛЖАМНИНГ КЛИНИК-ИММУНОЛОГИК ЖИҲАТЛАРИ ВА ЗАМОНАВИЙ ТАШХИСЛАШ СТРАТЕГИЯСИ (АДАБИЁТЛАР ШАРҲИ) (Ustozlar uchun, 2026)
Ушбу мақолада Оролбўйи ҳудудида яшовчи болаларда учрайдиган ўткир зотилжам касаллигининг клиник-иммунологик хусусиятлари ва уни замонавий усуллар асосида ташхислаш стратегиясига бағишланган илмий маълумотлар таҳлил қилинган. Болаларда зотилжам дунё миқёсида кенг тарқалган инфекцион касалликлардан бири бўлиб, айниқса эрта ёшдаги болалар ўртасида касалланиш ва асоратлар ривожланишининг асосий сабабларидан бири ҳисобланади. Айниқса экологик жиҳатдан ноқулай ҳудудларда, жумладан Оролбўйи минтақасида яшовчи болаларда ушбу касалликнинг клиник кечиши ўзига хос хусусиятларга эга бўлиб, бу ҳолат ташқи муҳит омиллари, иммун тизим фаолияти ва организм реактивлигининг ўзгариши билан боғлиқ.