O‘ZBEK VA INGLIZ SAN’AT TERMINOLOGIYASINING KORPUS VA NLP TEXNOLOGIYALARI YORDAMIDA TAHLILI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada O‘zbek va ingliz san’at terminologiyasining korpus va NLP texnologiyalari yordamida tahlili amalga oshiriladi. Tadqiqotning maqsadi – terminlarning struktural-semantik va lingvokulturologik xususiyatlarini aniqlash, ularning leksik va madaniy farqlari hamda umumiyliklarini ko‘rsatishdir. Tadqiqotda O‘zbek va ingliz tillaridagi san’at matnlari asosida korpus tuzilgan va NLP vositalari yordamida lemmatizatsiya, POS-tagging, semantik tahlil va kollokatsiyalar aniqlangan. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, O‘zbek terminlari ko‘proq metaforik va madaniy kontekstga boy, ingliz terminlari esa texnik va akademik tasnifga ega. Korpus va NLP texnologiyalari yordamida olingan natijalar terminologiyani tizimli modellashtirish, qiyosiy tahlil qilish va o‘quv adabiyotlarida qo‘llash imkonini beradi.