GIDROENERGETIKADA TO‘G‘ONLARNING AHAMIYATI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy energetika tizimida gidroenergetikaning tutgan o‘rni hamda to‘g‘onlarning GESlar faoliyatidagi ahamiyati ilmiy tahlil qilindi. Qayta tiklanuvchi energiya manbai sifatida gidroenergetikaning ekologik va iqtisodiy ustunliklari yoritildi. To‘g‘on tushunchasining ilmiy mohiyati ochib berilib, ularning asosiy turlari — tuproqli, gravitatsion, yoysimon va tayanchli to‘g‘onlarning konstruktiv hamda texnik xususiyatlari tavsiflandi. Shuningdek, to‘g‘onlar negizida faoliyat yuritayotgan gidroenergetika obyektlarini barqaror rivojlantirish, energiya ishlab chiqarish samaradorligini oshirish va ekologik muvozanatni ta’minlashga qaratilgan ilmiy-amaliy takliflar ishlab chiqildi.