TEPKI KASALLIGI (PAROTIT) (Ustozlar uchun, 2026)
Tepki (parotit) — bu virus qo‘zg‘atadigan yuqumli kasallik bo‘lib, asosan quloq oldi so‘lak bezlarining yallig‘lanishi bilan namoyon bo‘ladi. Kasallik havo-tomchi yo‘li orqali yuqadi va ko‘proq bolalar orasida uchraydi. Uning asosiy belgilariga yuz va bo‘yin qismida shish, isitma, og‘riq va umumiy xolsizlik kiradi. Ayrim hollarda kasallik og‘ir kechib, turli asoratlar keltirib chiqarishi mumkin.