DIALEKTAL NUTQNING STILISTIK FUNKSIYASI VA UNING SINXRON TARJIMADA YO‘QOLISHI (Ustozlar uchun, 2026)
Dialektal nutq har bir xalqning madaniy, tarixiy va hududiy rang-barangligini namoyish etib, adabiy til imkoniyatlaridan tashqarida ham muhim ijtimoiy va stilistik funksiyalarga ega. U muayyan guruh yoki hududga mansub insonlarning og‘zaki va yozma nutqidagi leksik, fonetik, morfologik va sintaktik xususiyatlar orqali aks etadi. Dialektal nutq til tabiatiga xos bo‘lgan xilma-xillik va nutqiy boylikni, insonlarning shaxsiyati, ijtimoiy – madaniy maqomi, kasbi, millati yoki yoshiga mansubligini aniq ko‘rsatib beradi. Zamonaviy tilshunoslikda dialektal nutqning stilistik funksiyalari, ayniqsa, adabiyotda yoki ommaviy axborot vositalarida mushohada qilinadi. U jamoaviy va individual identifikatsiyaning kuchli ko‘rsatkichiga aylangan. Biroq dialektal nutqning butun funksional yukini boshqa tilga, xususan, sinxron tarjima jarayonida to‘liq uzatish ko‘plab muammolar va yo‘qotishlar bilan kechadi.