PARLAMENT ISHONCHINING INSTITUTSIONAL DINAMIKASI: KONSTRUKTIV VA DESTRUKTIV MODELLARNING QIYOSIY TAHLILI HAMDA ULARNING O‘ZBEKISTONNING 2023-YILGI KONSTITUTSIYASIGA TATBIQI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada ishonchsizlik votumining qiyosiy institutsional tahlili keltirilgan bo‘lib, an’anaviy destruktiv model hamda Germaniya asos solgan konstruktiv model o‘zaro taqqoslanadi. “Prinsipial-Agent” nazariyasidan foydalangan holda, tadqiqot ushbu modellarning barqarorlashtiruvchi mexanizmlarini baholaydi va ularni O‘zbekiston Respublikasining 2023-yilda yangi tahrirda qabul qilingan Konstitutsiyasiga tatbiq etadi. Maqola demokratik nazoratga zarar yetkazmagan holda ijro etuvchi hokimiyat barqarorligini saqlab qolish uchun milliy qonunchilikka konstruktiv votum elementlarini kiritish bo‘yicha tavsiyalar bilan yakunlanadi.