O‘ZBEK TILI LEKSIKASINING DINAMIK TARAQQIYOTI: ARXAIZMLARNING SHAKLLANISH OMILLARI VA FUNKTSIONAL XUSUSIYATLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada tilning leksik qatlamidagi dinamik oʻzgarishlar, xususan, arxaizmlarning shakllanish sabablari va ularning tildagi funktsional vazifalari tadqiq etiladi. Maqolada soʻzlarning isteʼmoldan chiqishiga taʼsir etuvchi ijtimoiy-siyosiy, madaniy va sinonimik raqobat, til tejamkorligi kabi omillar tahlil qilingan, Shuningdek arxaizmlarning badiiy tarixiy kolorid yaratishdagi oʻrni va mustaqillik davri oʻzbek tilida ayrim eskirgan soʻzlarning qayta faollashuvi yoritib berilgan.