O‘ZBEK TALABALAR NUTQIDA INGLIZCHA-O‘ZBEKCHA ARALASH TIL: “CODE-SWITCHING’’ HODISASI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada O‘zbekiston talabalari orasida keng tarqalayotgan “Inglizcha-O‘zbekcha” aralash tili (code-switching) hodisasi tahlil qilinadi. Globallashuv, texnologiyalar ta'siri va akademik muhit sababli yoshlar nutqida ingliz tiliga xos so‘z va iboralarning kirib kelishi jarayoni o‘rganilgan. Maqolada kod almashtirishning asosiy sabablari (leksik bo‘shliq, ijtimoiy tarmoqlar ta'siri, zamonaviylik omili), uning namoyon bo‘lish shakllari (gap ichida va gap oralig‘ida) hamda ijobiy (muloqot qulayligi, ikki tillilik ko‘nikmasi) va salbiy (til sofligiga ta'sir, tushunmovchiliklar) jihatlari yoritilgan. Xulosa qismida ushbu lingvistik jarayonni butunlay inkor etmasdan, ona tilining boyligini saqlagan holda ikki tildan ongli foydalanish muhimligi ta'kidlanadi.