INGLIZ VA O’ZBEK TILLARIDA TOPONOMIK KOMPONENTLI FRAZEOLOGIK BIRLIKLARNING LINGVOMADANIY TAHLILI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqola ingliz va o‘zbek tillaridagi toponomik komponentli frazeologik birliklarning lingvomadaniy tahliliga bag‘ishlangan. Tadqiqotning asosiy maqsadi ikki til tizimida toponomik so‘z birikmalarining qanday tarzda frazeologik shaklga kelishi va bu birikmalarning madaniy-harakatli kontekstlarda qanday o‘zgacha mazmunga ega bo‘lishini aniqlashdir. Maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi toponomik frazeologizm va idiomalar, ularning etimologik kelib chiqishi va madaniy ifodalanishi o‘rganiladi. Tahlilda frazeologik birliklarning toponomik komponentlari, ya'ni geografik nomlar va joy nomlarining til va madaniyatdagi roli ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga, ikki tildagi frazeologik birliklarning o‘zaro taqqoslanishi orqali ularning lingvistik va madaniy xususiyatlari, shuningdek, til orqali xalqning tarixiy va madaniy tajribasi qanday aks etishi o‘rganiladi. Maqola o‘zbek va ingliz tillarining lingvistik strukturasi va madaniy o‘ziga xosliklarini hisobga olgan holda, frazeologik birliklarning xalqlarning dunyoqarashi va mentalitetini qanday ifodalayotganini ko‘rsatadi. Bunday tadqiqotlar xalqning til orqali o‘z madaniyatini, tarixini va dunyoqarashini ifodalashda qanday ahamiyatga ega ekanligini ochib beradi.