UMARALI NORMATOV IJODIY VA MUNAQQIDLIK FAOLIYATI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada Umarali Normatovning hayoti, ilmiy-pedagogik faoliyati hamda o‘zbek adabiyotshunosligi va tanqidchiligidagi o‘rni keng yoritilgan. Unda olimning XX asr o‘zbek adabiyoti, adabiy jarayon va realizm masalalariga oid ilmiy qarashlari tahlil qilinadi. Shuningdek, uning Abdulla Qahhor va boshqa ko‘plab ijodkorlar merosini o‘rganishdagi hissasi ochib beriladi.Maqolada Umarali Normatovning tanqidchilik uslubi, ya’ni ijodkor mehnatini ulug‘lash, adabiy jarayonni xolis baholash hamda yosh avlod adabiyotshunoslarini tarbiyalashdagi xizmatlari alohida ta’kidlanadi. Olimning darslik va ilmiy asarlari yangi avlod tanqidchilari uchun muhim manba ekani asoslab beriladi.