GEMOLITIK SARIQLIKNI YUZAGA KELTIRUVCHI OMILLAR VA ULARNING ASORATLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada jigar usti (gemolitik) sariqlikning etiologik omillari, patogenezi, klinik kechishi hamda asoratlari zamonaviy ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Gemolitik sariqlik eritrotsitlarning ortiqcha parchalanishi natijasida bilirubin almashinuvining buzilishi bilan kechadigan patologik holat bo‘lib, asosan bilvosita (erkin) bilirubin miqdorining ortishi bilan xarakterlanadi. Maqolada tug‘ma va orttirilgan gemolitik anemiyalar, infeksion va toksik omillar, immunologik mexanizmlar hamda ularning organizmga ta’siri keng yoritilgan. Shuningdek, ushbu holatning asosiy asoratlari, xususan, bilirubin ensefalopatiyasi, o‘tkir gemolitik krizlar va ichki a’zolarda distrofik o‘zgarishlar muhokama qilinadi.