DIABET MELLITDA YURAK ASORATLARINING PROFILAKTIK DAVOLASHI UCHUN KOMPLEKS YONDASHUV (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqotda II tip diabet mellitus bilan og‘rigan bemorlarda yurak asoratlarini oldini olishda kompleks farmakoterapiyaning samaradorligi o‘rganildi. 38 nafar bemorda antihiperglikemik (metformin), antiplatelet (aspirin) va lipid-pasaytiruvchi (atorvastatin) vositalarni birgalikda qo‘llash natijasida yurak chiqish fraksiyasi 49% dan 56% gacha oshgan, EKGda aritmik o‘zgarishlar kamaygan, lipid profili esa sezilarli darajada yaxshilangan. 4 oylik kuzatuv natijalariga ko‘ra, kompleks yondashuv diabetik kardiopatiya va yurak yetishmovchiligi rivojlanish xavfini kamaytirishda klinik jihatdan ahamiyatli deb topildi