SHARQ ADABIYOTIDA XAMSANAVISLIK AN’ANASI (Ustozlar uchun, 2025)
Jahon sivilizatsiyasi tarixida ayniqsa, Sharqda alohida o‘rin tutadigan xamsachilik an’anasi va Alisher Navoiy “Xamsa” si o‘zbek mumtoz adabiyotining rivojlanishida yuksak ahamiyatga egadir. Sharq epik poeziyasining gultoji hisoblangan “Xamsa” ga kirgan dostonlar musulmonlar Sharqi xalqlarini har doim qiziqtirib kelgan. Ana shuning uchun ham Sharq Renessansi davrida juda ko‘p insonlar “Xamsa” yozishga harakat qilganlar. Bu davrlarda 300 ga yaqin ijodkorlar Nizomiy beshligiga muayyan tarzda javob yozganlarini Ozarbayjon olimi, filologiya fanlari doktori G‘azanfar Aliyev aniqlab, o‘zining “Темы и сюжеты Низами в литературах народов Востока” nomli monografiyasini yaratgan edi. Xamsanavislik tarixida XIV-XV asr Hirot adabiy muhiti alohida o‘rin egallaydi.