SAFARNOMA VA SAYOHATNOMA JANRLARIDA MUALLIF POZITSIYASI VA TASVIR USULI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada safarnoma (sayohatnoma) janrining muallif pozitsiyasi hamda tasvir usuli tahlil etiladi. Unda janrning shakllanish xususiyatlari, muallifning voqelikka munosabati va safar jarayonini tasvirlash tamoyillari yoritiladi. Safarnoma (sayohatnoma)da muallifning bevosita kuzatuvchi sifatidagi o‘rni, voqealar bayonining izchilligi, geografik hamda etnografik tafsilotlarning berilishi asosiy belgilardan biri sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, janrda muallif “men”ining namoyon bo‘lishi, subyektiv baholash unsurlari, tasvirda emotsional-ekspressiv vositalardan foydalanish masalalari ochib beriladi. Maqolada safar tafsilotlarini bayon etish, kompozitsion qurilish, muallif nigohi va tasvir usullarining o‘zaro bog‘liqligi yoritiladi. Natijada safarnoma (sayohatnoma) janrining muallif pozitsiyasi hamda tasvir imkoniyatlari asoslab beriladi.