ZARAFSHON HAVZASI OQDARYO SUV OMBORIDA BIRLAMCHI HOSIL QILUVCHILARNING BIOXILMA-XILLIGINI TADQIQ QILISH (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqola Oqdaryo suv ombori (40°12′Sh.k., 65°48′Sh.u.; maydoni 178 km², hajmi 2,1 km³) Zarafshon daryosi havzasidagi strategik ahamiyatli suv manbayi hisoblanib, uning biologik holati hozirgacha muntazam oʼrganilmagan. Ushbu tadqiqot suv omborining birlamchi hosil qiluvchilari - fitoplankton, fitobenthos va makrofitlar - biohilma-hilligini aniqlash va ekologik holatini baholashga qaratilgan.