JUDO SPORTIDA TEXNIK-TAKTIK TAYYORGARLIKNING ILMIY-METODIK ASOSLARI VA AMALIY TATBIQI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada judo sportida texnik-taktik tayyorgarlikning ilmiy-metodik asoslari va amaliy tatbiqi keng qamrovli tahlil qilingan. Judo — 1882 yilda yapon pedagogi Jigoro Kano tomonidan yaratilgan va 1964 yildan buyon Olimpiya o'yinlari dasturiga kiritilgan sport turi bo'lib, hozirda dunyoning 200 dan ortiq mamlakatida 40 milliondan ziyod kishilar tomonidan mashq qilinmoqda. Maqolada judo texnikasining biomexanik asoslari, asosiy yiqitish (nage-waza), yerda kurash (ne-waza) va himoya usullarining tasnifi, taktik tayyorgarlikning ilmiy asoslari, raqibni «o'qish» ko'nikmasining rivojlanishi, musobaqa faoliyatini tahlil qilish metodlari va zamonaviy trening yondashuvlari batafsil yoritilgan. Shuningdek, O'zbekistonda judo sportining rivojlanish tarixi, milliy maktabning xususiyatlari va olimpiya yutuqlari ko'rib chiqilgan. Tadqiqot judo murabbiylari, sport pedagoglari va talabalar uchun amaliy ahamiyatga ega.