SUV HAVZALARI NOMLI KOMPONENTLI MAQOLLAR (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek xalq maqollari tarkibida uchraydigan “suv havzalari” komponentlari (daryo, ko‘l, buloq, dengiz, soy va boshqalar) lingvistik va semantik jihatdan tahlil qilinadi. Suv obrazining xalq og‘zaki ijodidagi o‘rni, uning ramziy ma’nolari hamda tarbiyaviy ahamiyati keng yoritilgan. Shuningdek, maqollarning mazmuniy guruhlari ajratilib, ularning inson hayoti, axloqi va dunyoqarashiga ta’siri misollar asosida tushuntiriladi. Tadqiqot natijasida suv bilan bog‘liq maqollar xalq donishmandligining muhim ifodasi ekani hamda yosh avlodni tarbiyalashda katta ahamiyatga ega ekanligi aniqlanadi.