TASHQI SAVDO BOJXONA STATISTIKASIDA STATISTIK HISOB VA GURUHLASH USULINING QOʻLLANILISHI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada tashqi savdo bojxona statistikasini shakllantirish va tahlil qilish jarayonida statistik hisob hamda guruhlash usullarining qoʻllanilishi yoritiladi. Bojxona statistikasi tashqi iqtisodiy faoliyatni baholash, import va eksport oqimlarini tahlil qilish, shuningdek davlat iqtisodiy siyosatini shakllantirishda muhim axborot manbai hisoblanadi. Tadqiqotda statistik hisobning asosiy vazifalari, maʼlumotlarni tizimlashtirish tamoyillari hamda guruhlash usulining iqtisodiy koʻrsatkichlarni segmentlarga ajratishdagi roli tahlil qilinadi. Shuningdek, tovarlar oqimini mahsulot turlari, mamlakatlar kesimi va bojxona rejimlari boʻyicha guruhlashning amaliy ahamiyati koʻrsatib beriladi. Natijada bojxona statistik maʼlumotlarining aniqligi va tahliliy salohiyatini oshirish imkoniyatlari asoslab beriladi.