XALQARO ISO STANDARTLARINI JORIY ETISH ORQALI TA’LIM SIFATINI OSHIRISH ISTIQBOLLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada xalqaro ISO standartlarini ta’lim tizimiga joriy etish orqali ta’lim sifatini oshirishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Bugungi globallashuv sharoitida ta’lim tizimining raqobatbardoshligini ta’minlash, uning sifatini xalqaro talablar darajasiga olib chiqish muhim vazifalardan biri hisoblanadi. Shu nuqtai nazardan, ISO standartlari ta’lim jarayonini boshqarish, sifat nazoratini kuchaytirish hamda tizimli yondashuvni shakllantirishda muhim vosita sifatida qaraladi. Maqolada ISO standartlarining mazmun-mohiyati, xususan, sifat menejmenti tizimi doirasida ta’lim muassasalarida boshqaruv samaradorligini oshirish imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek, o‘quv jarayonini rejalashtirish, monitoring qilish va baholashda xalqaro standartlarning ahamiyati tahlil etilgan. Muallif tomonidan ta’lim sifatini oshirishda innovatsion yondashuvlar, raqamli texnologiyalar va zamonaviy pedagogik metodlarning ISO standartlari bilan uyg‘unligi ko‘rib chiqiladi. Bundan tashqari, maqolada rivojlangan davlatlar tajribasi asosida ISO standartlarini joriy etishning ijobiy natijalari keltiriladi hamda ularni milliy ta’lim tizimiga moslashtirish masalalari muhokama qilinadi. Tahlillar shuni ko‘rsatadiki, mazkur standartlar ta’lim jarayonida shaffoflikni ta’minlash, resurslardan samarali foydalanish va natijadorlikni oshirishga xizmat qiladi.