“ЎЗБЕКИСТОН ҲУДУДИДА ҚАДИМГИ САНЪАТ АНЪАНАЛАРИ” (Ustozlar uchun, 2026)
Ушбу мақолада Ўрта Осиёнинг қадимги давр санъати ва маданиятининг шаклланиши ҳамда ривожланиш босқичлари таҳлил қилинади. Асосий эътибор археологик манбалар – қалъа, сарой, турар жойлар, қабрлар, шунингдек, зардуштийлик билан боғлиқ оссуарийлар ва амалий-декоратив санъат намуналарига қаратилган. Мақолада Ахамонийлар давлати даври меъморчилиги, Искандар Зулқарнайн юришларидан кейин юзага келган эллинистик маданият таъсири ҳамда Кушонлар давлати даври санъатининг ўзига хос жиҳатлари ёритиб берилган. Шунингдек, турли археологик топилмалар орқали қадимги жамиятнинг эстетик қарашлари, бадиий тафаккури ва маданий алоқалари очиб берилган.