ADABIY QAHRAMONLAR ORQALI BOLALARDA AXLOQIY VA TOLERANTLIK QADRIYATLARINI SHAKLLANTIRISH (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada adabiy qahramonlar orqali bolalarda axloqiy va tolerantlik qadriyatlarini shakllantirishning pedagogik asoslari yoritilgan. Tadqiqotda badiiy adabiyotning tarbiyaviy ahamiyati, xususan, adabiy obrazlarning bolalar shaxsiyati va ijtimoiy xulq-atvoriga ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Shuningdek, ertak va hikoyalardagi ijobiy va salbiy qahramonlar misolida bolalarda axloqiy ong, empatiya, bag‘rikenglik va ijtimoiy moslashuv ko‘nikmalarini rivojlantirish mexanizmlari ko‘rsatib berilgan. Maqolada adabiy qahramonlar orqali tarbiya berish jarayonida qo‘llaniladigan pedagogik usullar — rolli o‘yinlar, muhokama, tahlil va sahnalashtirish kabi interfaol metodlarning samaradorligi asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari badiiy adabiyotning bolalar tarbiyasida, ayniqsa tolerantlik kabi muhim ijtimoiy-axloqiy sifatlarni shakllantirishda muhim vosita ekanligini tasdiqlaydi.