IZOLYATSIYANING YUQORI KUCHLANISH TEXNIKASIDAGI ROLI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada yuqori kuchlanish texnikasida izolatsiyaning o‘rni va ahamiyati yoritilgan. Izolatsiyaning elektr maydon taqsimoti, dielektrik mustahkamlik, teshilish jarayoni, qisman razryad hodisasi hamda impuls kuchlanishlarga chidamlilik kabi asosiy fizik jarayonlar tahlil qilingan. Qattiq, suyuq va gazsimon dielektrik materiallarning xossalari hamda ularning energetika tizimlaridagi qo‘llanilishi ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, izolatsiyaning qarishi, namlik va harorat ta’siri, korona razryadi va ekologik omillar bilan bog‘liq masalalar ilmiy nuqtai nazardan bayon etilgan. Tadqiqot natijalari yuqori kuchlanishli elektr qurilmalarining ishonchliligi va xavfsizligini oshirishda izolatsiya tizimlarini to‘g‘ri tanlash va diagnostika qilish muhimligini ko‘rsatadi.