CHAKANA SAVDONING MOHIYATI VA AHAMIYATI. (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu tezisda chakana savdoning iqtisodiy mohiyati, iste’mol bozoridagi funksiyalari va milliy iqtisodiyotdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi chakana savdoning qiymat yaratish mexanizmlari, xizmat komponenti va logistika-zanjirlar bilan uzviy bog‘liqligini aniqlashtirishdir. Metodologiya sifatida tizimli yondashuv, taqqoslash va institutsional tahlildan foydalanildi. Ilmiy yangilik chakana savdoni ko‘pkomponentli xizmat-platforma sifatida konseptuallashtirish va samaradorlik omillarini integrallashgan talqin qilishdan iborat.