ASOSIY VOSITALAR HISOBINING ICHKI AUDITI (Ustozlar uchun, 2026)
Bozor iqtisodiyoti sharoitida har bir xo‘jalik yurituvchi subyektning moliyaviy barqarorligi va raqobatbardoshligi ko‘p jihatdan uning asosiy vositalaridan samarali foydalanish darajasiga bog‘liq. Asosiy vositalar korxona mulkining muhim qismini tashkil etib, ishlab chiqarish quvvatini, xizmat ko‘rsatish salohiyatini va uzoq muddatli daromad keltirish imkoniyatini belgilaydi. Aynan shu sababli, buxgalteriya hisobida asosiy vositalarning to‘g‘ri aks ettirilishi nafaqat soliq majburiyatlariga, balki investorlar va kreditorlar qabul qiladigan iqtisodiy qarorlarga ham bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Shu nuqtayi nazardan qaraganda, asosiy vositalar hisobining ichki auditi moliyaviy hisobotlarning ishonchliligini ta’minlashda, firibgarlik va xatoliklarning oldini olishda, shuningdek, aktivlardan oqilona foydalanishni baholashda hal qiluvchi vosita sifatida namoyon bo‘ladi.