TILSHUNOSLIK FANINING TARAQQIYOTI (Ustozlar uchun, 2026)
Tilshunoslik fanining taraqqiyoti inson tafakkuri, jamiyat taraqqiyoti va madaniy rivojlanish bilan uzviy bog‘liq holda shakllangan murakkab va ko‘p bosqichli jarayondir. Tilshunoslikning qadimgi davrlardan boshlab zamonaviy ilmiy yo‘nalishlargacha bo‘lgan rivojlanish bosqichlari tahlil qilinadi. Xususan, qadimgi Hind, Yunon va Arab tilshunosligi an’analari, o‘rta asrlardagi ilmiy izlanishlar hamda yangi davrda yuzaga kelgan qiyosiy-tarixiy tilshunoslik, strukturalizm va generativ grammatika kabi yo‘nalishlar yoritiladi.Tilshunoslik fanining taraqqiyotiga katta hissa qo‘shgan olimlar, jumladan, Ferdinand de Saussure, Noam Chomsky kabi ilmiy maktab asoschilari qarashlari ham ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, tilni o‘rganishda yangi metodologiyalar, zamonaviy lingvistik tadqiqot yo‘nalishlari va ularning amaliy ahamiyati tahlil qilinadi.