BIG DATA ASOSIDA IQTISODIY QARORLAR QABUL QILISH MEXANIZMLARI: O'ZBEKISTON DAVLAT SIYOSATI KONTEKSTIDA (Ustozlar uchun, 2026)
Maqolada O'zbekiston iqtisodiy siyosatini shakllantirishda Big Data texnologiyalarining o'rni va davlat boshqaruvida katta hajmli ma'lumotlar asosida qaror qabul qilish mexanizmlari tadqiq etilgan. Raqamli iqtisodiyotga o'tish sharoitida statistik tizimlarni modernizatsiyalashtirish, soliq ma'muriyati, budjet prognozlashtirish va ijtimoiy siyosat yo'nalishlarida ma'lumotlar tahlilining amaliy ahamiyati yoritilgan. Tahlil natijalariga ko'ra, 2024-yil yakunlariga O'zbekistonda raqamli iqtisodiyot ulushi YaIMda 2,6 foizni tashkil etgan, Raqamli Hukumat Rivojlanish Indeksida mamlakat 69-o'ringa ko'tarilgan va "Raqamli O'zbekiston — 2030" strategiyasi doirasida 280 dan ortiq davlat xizmati onlayn shaklga o'tkazilgan. Muallif davlat ma'lumotlari integratsiyasidagi to'siqlarni, kadrlar tanqisligi va idoralararo ma'lumot almashinuvidagi muammolarni aniqlagan. Tadqiqot xulosalarida institutsional sharoitlarni mustahkamlash, ma'lumotlarga asoslangan boshqaruv madaniyatini joriy etish va fuqarolar shaxsiy ma'lumotlarini muhofaza qilishga oid amaliy tavsiyalar berilgan.