MA’MURIY SUD ISH YURITISHIDA SUD XARAJATLARI VA PROTSESSUAL MUDDATLAR (Ustozlar uchun, 2026)
Ma’muriy sud ish yurituvida sud xarajatlari va protsessual muddatlar instituti odil sudlovni amalga oshirishning moddiy va vaqtinchalik asoslarini tashkil etadi. Sud xarajatlari davlatning sudlovni amalga oshirish bilan bog‘liq xarajatlarini qisman qoplashga, shuningdek, asossiz murojaatlarning oldini olishga xizmat qilsa, protsessual muddatlar ishni tezkor va adolatli ko‘rib chiqilishini ta’minlaydigan vaqtinchalik ramkadir. O‘zbekiston Respublikasida ma’muriy sudlar faoliyati ixtisoslashganidan so‘ng, ushbu ikki institutning o‘ziga xosligi yanada yaqqol namoyon bo‘ldi. Fuqarolik yoki iqtisodiy ishlardan farqli o‘laroq, ma’muriy ishlarda ko‘p hollarda fuqarolar davlat organlarining noqonuniy harakatlaridan himoyalanuvchi zaif tomon bo‘lganligi sababli, sud xarajatlari va muddatlar masalasida inson huquqlari ustuvorligi tamoyili amal qiladi. Ushbu maqolada MSIYtK normalari asosida sud xarajatlarining tarkibi, ularni to‘lashdan ozod qilish asoslari hamda ishni ko‘rish va shikoyat berish muddatlarining qiyosiy tahlili 8 varoq hajmida batafsil yoritiladi.