MA’MURIY SUD ISH YURITISHIDA SUD QARORLARINI QAYTA KO‘RISH INSTANSIYALARI (Ustozlar uchun, 2026)
O‘zbekiston Respublikasining zamonaviy sud tizimida ma’muriy sudlar o‘ziga xos va muhim o‘rin egallaydi. Davlat organlari va mansabdor shaxslarning  qarorlari hamda harakatlari (harkatsizligi) ustidan sud nazoratini amalga oshirish — demokratik islohotlarning tub mohiyatini tashkil etadi. Ma’muriy sud ish yuritish to‘g‘risidagi kodeksning (MSIYtK) qabul qilinishi va keyinchalik unga kiritilgan "uch bosqichli" (apellatsiya, kassatsiya, taftish) sud tizimi fuqarolarning huquqlarini himoya qilishni yangi bosqichga olib chiqdi. Sud qarorlarining qonuniyligi, asosliligi va adolatliligini tekshirish — bu nafaqat protsessual zarurat, balki sud xatolarining oldini olish va jamiyatda adolatni qaror toptirish mexanizmidir. Ushbu maqolada biz ma’muriy sud ishlarini yuqori instansiyalarda ko‘rishning o‘ziga xos jihatlarini, xususan, yaqinda joriy etilgan taftish institutini hamda yangi ochilgan holatlar bo‘yicha ishlarni qayta ko‘rishning nazariy asoslarini tahlil qilamiz. Shuningdek, ma’muriy sudlovning fuqarolik va iqtisodiy sudlovdan farqli jihatlarini qiyosiy jadval asosida ko‘rib chiqamiz.