TARJIMANING MADANIY MUAMMOLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy maqola tarjimaning ko'plab madaniy muammolarini tahlil qiladi. Tarjima jarayonida madaniy farqlarning ahamiyati, til va madaniyatning o'zaro bog'liqligi atroflicha ko'rib chiqiladi. Mualliflar madaniy kontekstni tushunmaslik tarjima sifatiga salbiy ta'sir ko'rsatishi mumkinligini ta'kidlaydilar. Maqolada madaniy tenglikni topishdagi qiyinchiliklar, jumladan, idiomatik ifodalar, kinoya, hazil va ijtimoiy me'yorlarning tarjimadagi o'rni muhokama qilinadi. Turli madaniyatlarga mansub matnlarni tarjima qilishda yuzaga keladigan chalkashliklar va ularning yechimlari bo'yicha tavsiyalar beriladi. Tadqiqot natijalari tarjimonlar va tilshunoslar uchun madaniyatlararo kommunikatsiyani yaxshilashga qaratilgan.