INGLIZ TILIDAN O'ZBEK TILIGA MOTIVATSION ASARLARNI TARJIMA QILISHDA MUALLIFNING USLUBINI SAQLASH («Steal Like an Artist» Asari Misolida) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola Austin Kleonning “Steal Like an Artist” asarini ingliz tilidan o’zbek tiliga tarjima qilishda muallifning uslubini saqlash muammosini o’rganadi. Motivatsion adabiyot tarjimasida uslubiy o’ziga xosliklarni — qisqa va ta’sirchan jumlalar, suhbatdosh ohangi, imperativ konstruktsiyalar va aforistik tuzilmalar — o’zbek tiliga yetkazish alohida qiyinchilik tug’diradi. Maqolada tarjima nazariyasi doirasida dinamik ekvivalentlik, uslub saqlanishi va pragmatik moslashish tushunchalari tahlil qilinadi. Muayyan matn parchalari asosida leksik, sintaktik va uslubiy strategiyalar ko’rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, muallifning original ovozini saqlash uchun tarjimon an’anaviy ekvivalentlik yondashuvlaridan tashqariga chiqishi va ijodiy qarorlar qabul qilishi zarur. Shu bilan birga, o’zbek adabiy me’yorlari va madaniy kontekstga moslashish ham tarjimaning kommunikativ samaradorligini ta’minlashda muhim o’rin tutadi.