TIL TARJIMASIDA MADANIY ELEMENTLARNI TARJIMA QILISH MUAMMOLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Tarjima nafaqat lingvistik, balki madaniy jarayon sifatida ham keng e’tirof etiladi. Lingvistik ekvivalentlik ko‘pincha grammatik va leksik bilimlar orqali ta’minlansa-da, madaniy ekvivalentlik katta muammo bo‘lib qolmoqda. Ushbu tadqiqot ingliz va o‘zbek tillari o‘rtasida madaniyatga xos ifodalarni tarjima qilishda tarjimonlar duch keladigan qiyinchiliklarni o‘rganadi. Adabiy matnlar, iboralar va ommaviy axborot vositalari tilini sifat jihatdan tahlil qilish orqali asosiy muammolar, jumladan, ekvivalentlikning yo‘qligi, madaniy tafovutlar va humor masalalari aniqlanadi. Tadqiqot shuningdek, moslashtirish (adaptatsiya), o‘zlashtirish  va parafraza qilish kabi keng qo‘llaniladigan tarjima strategiyalarini baholaydi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, muvaffaqiyatli tarjima nafaqat til bilimini, balki chuqur madaniy kompetensiyani ham talab qiladi.