PATOGEN MIKROORGANIZMLARNING ANTIBAKTERIAL PREPARATLARGA REZISTENTLIGI VA ULARNING BALIQLAR SALOMATLIGIGA TA’SIRI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada akvakultura tizimlarida antibiotiklarga chidamli patogen mikrorganizmlarning shakllanishi va ularning baliqchilik xo‘jaliklariga salbiy ta’siri tahlil qilingan. Intensiv yetishtirish sharoitida antibiotiklarning nazoratsiz qo‘llanilishi natijasida yuzaga keladigan genetik adaptatsiya jarayonlari va ,,super-bakteriyalar’’ning kelib chiqish mexanizmlari yoritilgan.Tadqiqotda tashqi muhit omillari ta’sirida yuzaga keladigan stress holatining baliqlar immun tizimini susaytirishi hamda bu jarayonning infeksion kasalliklarga moyillikni oshiruvchi asosiy omil ekanligi asoslab berilgan. Shuningdek, maqolada patogenlarning chidamliligini kamaytirish va baliqlar salomatligini saqlashda an’anaviy dori vositalari o‘rniga muqobil usullarni (probiotiklar, vaktsinalar va immunomodulyatorlar) qo‘llash imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan.