GLOBALLASHUV SHAROITIDA TRANSMILLIY KORPORATSIYALAR FAOLIYATINING MILLIY IQTISODIYOTGA TA’SIRI VA INSTITUTSIONAL TARTIBGA SOLISH MASALALARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu tezis globallashuv sharoitida transmilliy korporatsiyalarning (TMK) milliy iqtisodiyotga ta’siri, ularning qiymat zanjirlarida ustunlik mexanizmlari hamda davlat tartibga solishining institutsional yechimlarini tahlil qiladi. Tadqiqotda qiyosiy tahlil, institutsional yondashuv va qiymat zanjiri metodologiyasi qo‘llanadi. Ilmiy yangilik sifatida TMKning mahalliy bozorlar, texnologik transfer va raqobat muhitiga ta’sirini baholash indikatorlari hamda muvozanatli siyosat choralari taklif etiladi.