BREKET SISTEMASI QO`YILGAN BEMORLARDA GINGIVIT KELIB CHIQISHINING O`ZIGA XOS XUSUSIYATLARI. (Ustozlar uchun, 2026)
Ortodontik davolanish tish-jag‘ anomaliyalarini tuzatishda muhim o‘rin tutsa-da, breket tizimlarining mavjudligi og‘iz bo‘shlig‘i gigienasini keskin murakkablashtiradi. Ushbu maqolada breket o‘rnatilgan bemorlarda gingivitning etiologiyasi, patogenezi va klinik shakllari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, tish yuzasida breket elementlarining bo‘lishi dental blyashka to‘planishi uchun retentiv punktlar yaratadi. Ishda yallig‘lanish jarayonlarini kamaytirish bo‘yicha samarali profilaktika strategiyalari ishlab chiqilgan.