SEGNETOELEKTRIKDA FAZAVIY O‘TISHLAR VA Y₃Al₅O₁₂ KRISTALINING RAMAN SPEKTRI TAHLILI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada segnetoelektriklarda fazaviy o‘tishlarning fizik mohiyati va Y₃Al₅O₁₂ kristalining Raman spektri asosida strukturaviy holati tahlil qilindi. Segnetoelektrik fazaviy o‘tishda asosiy fizik jarayon yuqori simmetriyali paraelektrik fazadan past simmetriyali qutbli fazaga o‘tish bilan bog‘liq bo‘lib, bunda spontan qutblanish paydo bo‘ladi yoki yo‘qoladi. Y₃Al₅O₁₂ klassik segnetoelektrik material emas, biroq uning Raman spektri kristall panjara tartibi, fonon modalar va strukturaviy barqarorlikni baholash uchun muhimdir. Tajriba spektrida eng kuchli maksimumlar 355.71 cm⁻¹ va 753.23 cm⁻¹ da kuzatildi. Bu cho‘qqilar YAG kristall panjarasida tartibli Raman-faol tebranish modlari yaxshi shakllanganini ko‘rsatadi.