ҲОЗИРГИ ЗАМОН ЭКОЛОГИК МУАММОЛАРИНИНГ ЭПИДЕМИОЛОГИК ЖИҲАТЛАРИ (Ustozlar uchun, 2026)
Тирик организмлар ва уларнинг жамоаларининг ўзаро ва атроф-муҳит билан ўзаро таъсири жуда нозик "субстанция" бўлиб, табиий-иқлим ва антропотехноген омилларнинг доимий таъсири остида бўлади.Аммо айнан шу хусусият техноген хавф омилларига самарали мослашиш имконини бермайди, чунки бу таъсир нафақат доимий равишда ўзгариб туради, балки атроф-муҳитга кириб келаётган бегона кимёвий моддаларнинг доимий ортиб бораётган миқдори туфайли ҳам яққол намоён бўлади.Шунга қарамай, инсон ўзининг табиатга салбий таъсирини тўғрилаши, ҳатто айрим ҳолларда уни тўхтатиши мумкин. Бинобарин, цивилизация ривожланишининг ҳозирги босқичида табиатни биринчи навбатда инсоннинг ўзидан қутқариш ва унинг атроф-муҳитга таъсирининг турли жиҳатларини баҳолаш ва тегишли профилактика чора-тадбирларини ишлаб чиқиш зарур.