BOLALAR VA O‘SMIRLARDA ORTIQCHA VAZNGA SABAB BO‘LUVCHI OMILLAR (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada yosh bolalarda ortiqcha vazn va semirishning dolzarbligi, unga olib keluvchi asosiy sabablar va ularning salomatlikka ta’siri yoritilgan. Bolalarda vazn ortishining genetik, ovqatlanish, jismoniy faollik, psixologik va ijtimoiy-iqtisodiy omillari alohida ko‘rib chiqilgan. Shu bilan birga, noto‘g‘ri ovqatlanish odatlari va harakatsiz turmush tarzi ortiqcha vaznning asosiy omillari sifatida tahlil qilinadi. Maqolada shuningdek, bolalarda semirishning kelajakda yurak-qon tomir, endokrin va ruhiy kasalliklar rivojlanishiga olib kelishi mumkinligi ta’kidlanadi. Muammoni bartaraf etishda oilada sog‘lom ovqatlanish madaniyatini shakllantirish, maktablarda jismoniy faollikni oshirish, profilaktik tadbirlarni kuchaytirish va jamiyatda sog‘lom turmush tarzini targ‘ib qilish muhim omil sifatida qayd etiladi.