MEHNAT XARAJATLARINING BEVOSITA VA BILVOSITA MEHNAT XARAJATLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Maqolada ishlab chiqarish korxonalarida mehnat xarajatlarini bevosita va bilvosita xarajatlarga ajratishning nazariy-metodik asoslari, BHMS va MHXS talablari bilan bog‘liqligi, 2010 “Asosiy ishlab chiqarish” hamda 2510 “Umumishlab chiqarish xarajatlari” hisobvaraqlari o‘rtasidagi aloqadorlik yoritiladi. Bevosita mehnat xarajatlarini mahsulot tannarxiga to‘g‘ridan-to‘g‘ri kiritish, bilvosita mehnat xarajatlarini esa iqtisodiy asoslangan taqsimlash bazalari orqali kalkulyatsiya obyektlariga olib borish mexanizmi tahlil qilinadi. Shuningdek, mehnat xarajatlarini noto‘g‘ri tasniflashning moliyaviy hisobotlar ishonchliligiga, mahsulot tannarxi va boshqaruv qarorlariga ta’siri ilmiy jihatdan asoslanadi.