"UNUTILISH HUQUQI"NING INSON HUQUQLARI ARXITEKTURASIDAGI MUSTAQIL HUQUQIY MAQOMI VA UNING RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI (Ustozlar uchun, 2026)
"Unutilish huquqi"ni an’anaviy xususiylik huquqining bir qismi deb hisoblaydigan qarashlar bugungi kunda eskirgan. Mening pozitsiyamga ko‘ra, bu huquqning ob’ekti – nafaqat axborotning maxfiyligi, balki uning vaqtincha mavjud bo‘lish yoki yo‘q bo‘lish holatidir. Raqamli muhitda inson shaxsiyati dinamik jarayon bo‘lib, u statik axborotlar bilan cheklanib qolmasligi kerak. O'zbek huquqshunosi X. R. Rahmonqulov shaxsiy nomoddiy ne'matlarga bo'lgan huquqlarning mustaqil tabiatini asoslab, ularni majburiyat huquqi konstruktsiyalari bilan bir xillashtirmaslik zarurligini ko'rsatadi Shuning uchun "unutilish huquqi" insonning "o‘zgarish va yangilanish" huquqining huquqiy ifodasidir. Unutilish huquqi mutlaq huquq emas. Uning axborot erkinligi va jamoat manfaatlari bilan to‘qnashuvi muqarrar. Biroq, men "axborot primati"ga emas, "shaxs primati"ga asoslangan yondashuvni yoqlayman. Huquqiy amaliyotda "muvozanat testi"ni qo‘llashda quyidagi mezonlar ustuvor bo‘lishi shart: