"OʻTGAN KUNLAR" ROMANIDAGI JAMIYAT HOLATINI OCHIB BERUVCHI TASVIRLAR (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola Abdulla Qodiriyning mashhur "Oʻtgan kunlar" romani orqali XIX asr oxiri Turkiston jamiyatining ijtimoiy holatini ochib beruvchi tasvirlarni tahlil qiladi. Asarda aks etgan feodal tuzum, urf-odatlar, adolatsizliklar, ayollar mavqei va qahramonlararo munosabatlar chuqur oʻrganiladi. Tadqiqot romanning badiiy vositalar yordamida oʻsha davr jamiyatining murakkab manzarasi, uning ichki ziddiyatlari va qadriyatlarini qanday aks ettirganini koʻrsatadi. Maqola "Oʻtgan kunlar"ning nafaqat adabiy, balki tarixiy-ijtimoiy ahamiyatini ham yoritib beradi.