ASTIONIM (SHAHAR NOMLARI) KOMPONENTLI MAQOLLARNING LINGVOMADANIY XUSUSIYATLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada astionim (shahar nomlari) komponentli maqollarning o‘zbek va turkiy tillardagi lingvomadaniy xususiyatlari tahlil qilinadi. Astionimlar — muayyan geografik makonni, xususan, shaharni ifodalovchi toponimik birliklar bo‘lib, ular frazeologik tizimda muhim o‘rin tutadi. Maqolada astionimli maqollarning milliy madaniy kod sifatida xalq dunyoqarashi, tarixiy xotirasi va qadriyatlar tizimini aks ettirishdagi o‘rni ochib beriladi. Tadqiqotda qiyosiy-tipologik, lingvomadaniy va semantik tahlil usullaridan foydalanilgan. Maqola yakunida astionimli maqollarning o‘zbek mentalitetidagi aksiologik (qadriyatga oid) xususiyatlari to‘g‘risida xulosalar taqdim etiladi.