YASHIL IQTISODIYOT VA BANDLIK: YANGI ISH O‘RINLARI YARATISH IMKONIYATLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasining  2019–2030-yillarga  mo‘ljallangan  “Yashil  iqtisodiyotga o‘tish  strategiyasi”  doirasida  amalga  oshirilayotgan  tarkibiy  islohotlarning  mehnat  bozori  va  kadrlar  siyosatiga ta’siri  tahlil  qilinadi.  Global  energetika  inqirozi,  resurslar  cheklanganligi  va  xalqaro  savdodagi  ekologik  talablarning kuchayishi sharoitida barqaror iqtisodiy o‘sishni ta’minlashning asosiy omili sifatida an’anaviy bandlik modelidan yuqori samaradorlikka ega “yashil bandlik” modeliga o‘tish zaruriyati asoslab beriladi. Tadqiqotda O‘zbekiston mehnat bozorida “yashil ko‘nikmalar” defitsiti va institutsional infratuzilmaning yetarli darajada moslashmaganligi muammolari aniqlangan. Shuningdek,  “Issiqxona  gazlarining  chiqarilishini  cheklash  to‘g‘risida”gi  Qonunning  joriy  etilishi  natijasida  iqtisodiyot subyektlari zimmasiga yuklanayotgan yangi malaka talablari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, mavjud bandlik mexanizmlarining yetarlicha rag‘batlantiruvchi xususiyatga ega emasligi tarkibiy ishsizlik xavfini kuchaytiradi va global raqobatbardoshlikka salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin.