G‘AZNAVIYLAR SULOLASI (Ustozlar uchun, 2026)
Maqolada G‘aznaviylar sulolasining shakllanishi, siyosiy rivojlanishi va mintaqa tarixidagi o‘rni yoritiladi. Tadqiqotda Sabuktegin va Sulton Mahmud G‘aznaviy hukmronligi davrida davlatning harbiy qudrati, iqtisodiy hayoti hamda madaniy an’analari tahlil qilingan. Shuningdek, G‘aznaviylarning Hindistonga qilgan yurishlari va bu yurishlarning siyosiy oqibatlari haqida ma’lumot beriladi. Maqola G‘aznaviylar davlatining pasayishiga olib kelgan omillar va sulolaning G‘uriylar tomonidan tugatilishi bilan bog‘liq jarayonlarni ham o‘z ichiga oladi. Tadqiqot natijalari G‘aznaviylar davlati o‘rta asr sharq tarixida muhim o‘rin tutganini ko‘rsatadi.