QASHQADARYO VILOYATIDA UMUMTAʼLIM MAKTABLARI TIZIMINING SHAKLLANISH TARIXI VA UNING IJTIMOIY-SIYOSIY OMILLARI. (Ustozlar uchun, 2026)
Maqolada Qashqadaryo viloyatida Sovetlar davridagi yillarida umumiy o`rta ta`lim maskanlarining ahvoli yoritilgan. Bu davrda viloyatdagi ta`lim tizimidagi kamchiliklar, o‘qitish tizimining ortda qolganligi, o‘quv xonalarining yetishmasligi, ta`limning siyosiy mafkuralarga yo‘naltirilganligi atroflicha yoritilgan. Shuningdek, Qashqadaryo viloyati hududida ta`lim tizimiga kam mablag` ajratilishi natijasida maktab ta`limining sifati yomonlashuvi, maktab yoshidagi bolalarning qishloq xo‘jaligi ishlariga safarbar etilishi natijasida ta`lim tizimining izdan chiqishi ko‘rsatib o‘tilgan. Shu bilan birga yangi tipdagi maktablarning rivojlanishi, hududlardagi faoliyati aytib o‘tilgan.