ZAMONAVIY O’ZBEK TILIDA IJTIMOIY TARMOQLAR TA’SIRIDA YUZAGA KELADIGAN LEKSIK O’ZGARISHLAR VA NEOLOGIZMLAR (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy oʻzbek tilida ijtimoiy tarmoqlar (Instagram, Telegram, TikTok, Facebook va boshqalar) taʼsirida yuzaga keladigan leksik oʻzgarishlar va neologizmlar tahlil qilinadi. Internet va globalizatsiya jarayonlari natijasida ingliz tilidan oʻzlashuvchi soʻzlar, semantik siljishlar, qisqartmalar, emoji va vizual unsurlar oʻzbek leksikasini boyitmoqda. Maqolada “bloger”, “post”, “kontent”, “trend”, “influencer”, “blok qilmoq”, “reels qilish”, “followerlik” kabi misollar asosida neologizmlarning shakllanish mexanizmlari, yoshlar nutqidagi oʻrni va til madaniyatiga taʼsiri koʻrib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, ijtimoiy tarmoqlar tilni dinamiklashtirib, leksik boylikni kengaytirayotgan boʻlsa-da, milliy meʼyorlarni saqlash va oʻzbekcha muqobillarni joriy etish zarur. Maqola tilshunoslikning leksikologiya va sotsiolingvistika yoʻnalishlariga oid boʻlib, ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.