YURAK FAOLIYATINI TEKSHIRISH USULLARI. ELEKTROKARDIOGRAFIYA (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada yurak faoliyatini tekshirishning zamonaviy usullari, xususan, elektrokardiografiya (EKG)ning ahamiyati va diagnostik imkoniyatlari keng yoritilgan. Yurak-qon tomir tizimi kasalliklarini erta aniqlashda EKG usulining o‘rni, uning ishlash prinsipi hamda klinik amaliyotdagi qo‘llanilish sohalari tahlil qilingan. Shuningdek, elektrokardiogrammada kuzatiladigan asosiy elementlar — P, QRS va T tishchalari, ularning fiziologik ahamiyati hamda turli patologik holatlarda yuzaga keladigan o‘zgarishlar haqida ma’lumot berilgan. Maqolada EKG yordamida aritmiyalar, miokard infarkti, yurak blokadalari kabi kasalliklarni aniqlash imkoniyatlari ham ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, elektrokardiografiya yurak faoliyatini baholashda oddiy, tezkor va ishonchli diagnostik usul hisoblanadi.