DZYUDO SPORT TURIDA YOSH SPORTCHILARNING JISMONIY VA TEXNIK-TAKTIK TAYYORGARLIGINI KOMPLEKS RIVOJLANTIRISH: NAZARIYA VA AMALIYOT (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada dzyudo sport turida yosh sportchilarning jismoniy va texnik-taktik tayyorgarligini kompleks rivojlantirishning nazariy asoslari va amaliy jihatlari keng ko'lamda tadqiq etilgan. Maqolada dzyudo uchun xos bo'lgan harakat tuzilmalari, tutish va ag'darish texnikasi (nage-waza), yerda ishlash usullari (ne-waza), shuningdek, musobaqa taktikasi va ruhiy-irodaviy tayyorgarlik masalalari chuqur tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida 12 hafta davomida o'tkazilgan pedagogik eksperiment natijalari asosida yosh dzyudochilarning jismoniy sifatlarini (kuch, tezlik, chidamlilik, moslashuvchanlik, koordinatsiya) maqsadli rivojlantiruvchi integratsion metodika ishlab chiqildi va amaliyotda sinab ko'rildi. Olingan natijalarga ko'ra, taklif etilgan kompleks metodika an'anaviy yondashuvga nisbatan sportchilar ko'rsatkichlarini statistik jihatdan muhim darajada yaxshiladi. Tadqiqot natijalari dzyudo bo'yicha o'quv-trening jarayonini takomillashtirish uchun uslubiy tavsiya sifatida taqdim etiladi.