"EKVIVALENTLIKDAN – MILLIY ADEKVATLIKKA: NEYRON TARJIMA TIZIMLARIDA O‘ZBEK TILI SINTAKSISINING 'INGLIZLASHUVI' MUAMMOSI" (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola neyron tarjima tizimlarida o‘zbek tili sintaksisining "inglizlashuvi" muammosini ko‘rib chiqadi. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, ko‘pincha ingliz tiliga asoslangan ma’lumotlar to‘plamlarida o‘qitilgan modellar o‘zbek tilining o‘ziga xos sintaktik tuzilmalarini buzib, sun’iy va grammatik jihatdan noto‘g‘ri tarjimalarga olib keladi. Maqola oddiy ekvivalentlikdan milliy adekvatlikka o‘tish zarurligini ta’kidlab, o‘zbek tilining noyob lingvistik xususiyatlarini saqlash muhimligini ilgari suradi.