BODOM YOG’I ASOSIDA BIODEGRADABLE BIOPOLIMER ISHLAB CHIQARISHNING YASHIL BIOTEXNOLOGIK NAZARIY MODELI. (Ustozlar uchun, 2026)
Sintetik  plastiklarning  global   ekologik    muammolari     sababli,    qayta    tiklanuvchi    o’simlik Yog’lari    asosida   biodegradable     polimerlar      yaratish      dolzarb        yo’nalishga      aylandi.Ushbu   maqolada    prunus   dulcis   (bodom)   yog’I       tarkibidagi      triglitseridlar     asosida  Biodegradable  biopolimer   sintezining     nazariy      kimyoviy      modeli   ishlab  chiqildi. Transesterifikatsiya, epoksidlanish    va    polikondensatsiya  mexanizmlari molekulyar   darajada    tahlil   qilinadi.    Biodegradatsiya     jarayoni    ester    bog’lari    orqali   mikroorganizmlar ta’sirida  sodir    bo’lishi   nazariy   jihatdan    asoslanadi.Taklif    etilgan   model    bioasosli  qadoqlash materiallari   va   ekalogik   polimer   kompozitlar   yaratish     uchun      nazariy   platforma   sifatida xizmat   qiladi.