SIRTNING BIRINCHI ASOSIY FORMASI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada differensial geometriyaning muhim tushunchalaridan biri bo‘lgan sirtning birinchi asosiy formasi nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Sirtning birinchi asosiy formasi sirt ustida masofa, yoy uzunligi, burchak, yuza elementi kabi metrik kattaliklarni aniqlashda asosiy matematik vosita hisoblanadi. Maqolada parametrik sirt tushunchasi, urinma vektorlar, metrik koeffitsiyentlar, birinchi asosiy forma formulasi hamda uning geometrik mazmuni izchil yoritiladi. Shuningdek, birinchi asosiy formaning differensial geometriya, analitik geometriya, fizika va amaliy modellashtirishdagi ahamiyati ko‘rib chiqiladi.